Dag 23 – Hamar til Tangen

June 11th, 2007

DSC_0093.jpgI dag fulgte Kristin Eide, pilegrimsprest Arne Bakken og diakonikonsulent Bjørn Vilberg oss på turen mot Tangen. Egentlig skulle vi ha overnattet i Stange, men etter noen telefonsamtaler i går kveld, ble det avtalt at vi kunne få overnatte i Tangen menighetshus, sør for Stange. Det var veldig varmt å gå i varmen.

I Tangen menighethus hadde allerede afghanere fra Hamar laget afghansk mat og dekket på bordet, så alt var klart til da vi kom frem. Vi fikk også et uventet besøk av førskolelærer Gunnar A. Steen. Han inviterte oss også til Ingeborg-museumet, hvor han også bor.

Før turen til museumet, gikk en del av oss ned til Tangen camping for å bade og kjøle oss ned etter en lang dagsmarsj. Temperaturen i vannet var nærmere 21-22 grader, og dette var veldig forfriskende. Deretter gikk vi fort tilbake til menighetshuset, og Gunnar A. Steen fulgte oss til Ingeborg-museumet.

DSC_0108.jpgIngeborg-museumet var opprinnelig hjemmet til forfatteren Ingeborg Refling Hagen, som arbeidet med illegale motstandsaviser under krigen, og senere ble en stor forfatter. Ved Ingeborg-museumet ble vi møtt av Gunnar A. Steens familie, og Aslaug Groven Michalsen, som er Ingeborg R. Hagens niese, fortalte oss om forfatteren. Hun fortalte om hvordan de laget illegale aviser under krigen, om hennes tid i tysk fangenskap, og hennes videre litteratur. Hun fortalte også om alle dekorasjonene på veggene i hjemmet, som var laget kort tid etter krigen, da Ingeborg R. H. flyttet inn. Hun nevnte den tsjekkiske forfatteren Johan Huss, og hans siste ord:

Elsk sannheten
Lær sannheten
søk sannheten
tal sannheten
hold sannheten
verg sannheten til døden.

som sto skrevet på veggen. Hun fortalte også om et relieff av Dante, som hang på veggen. Videre fortalte de om Wergelandsfesten på Tangen 17. juni, og de viste oss en rekke papirblomster som familien laget i anledning festen. Aslaug G. M. ville også gi et råd til oss: Gi aldri opp.

Etter besøket på Ingeborg-museumet, gikk vi tilbake til Tangen menighethus, og det ble litt musikk og dans. I morgen skal vi gå videre mot Eidsvoll, og stoppe et sted omtrent halvveis mellom her og Eidsvoll verk. Sannsynligvis blir det i området rundt Lysjøen.